Login | Register
SearchMy Stuff
My ProfileMy PreferencesMy Mates RSS Feed
Reply to Topic
Author Discussion

Pittersuk

Original Poster:

144 posts

119 months

[news] 
Thursday 27th March 2008 quote quote all
Hi all

I have a problem with my 2003 focus tdci it seems to lose power at 3000rpm then kicj back in again , as well as excess smoke ou the back.

Ive heard it coul dbe the EGR valve but im not sure can anyone help?

NST

1,482 posts

128 months

[news] 
Thursday 27th March 2008 quote quote all
Pittersuk said:
Hi all

I have a problem with my 2003 focus tdci it seems to lose power at 3000rpm then kicj back in again , as well as excess smoke ou the back.

Ive heard it coul dbe the EGR valve but im not sure can anyone help?
I have the same problem (except for the excessive smoke).

it only happens in 2nd gear though and only sometimes..

does it happen all the time?


Pittersuk

Original Poster:

144 posts

119 months

[news] 
Thursday 27th March 2008 quote quote all
yeha mines only in second gear at its worst, the smokes not that bad only when i boot it.

Dicky

920 posts

169 months

[news] 
Thursday 27th March 2008 quote quote all
ah we've had this too apparently "they all do that sir" was what we were told, and it does it ever now and then. annoyiong really and thay can't do much about it

Pittersuk

Original Poster:

144 posts

119 months

[news] 
Friday 28th March 2008 quote quote all
Seriously! I took the egr valve apart last night it was full of sticky black carbon, i cleaned it out a bit. That didnt make any difference though and i had the injectors re calibrated at the weekend that didnt help!

I read somewhere i could be the turbo hose but i have no idea!

My mpg seems to have fallen aswell
Advertisement

NST

1,482 posts

128 months

[news] 
Monday 14th April 2008 quote quote all
Pittersuk said:
Seriously! I took the egr valve apart last night it was full of sticky black carbon, i cleaned it out a bit. That didnt make any difference though and i had the injectors re calibrated at the weekend that didnt help!

I read somewhere i could be the turbo hose but i have no idea!

My mpg seems to have fallen aswell
the turbo hose could be the problem, excess turbo whistly is usual the sign, i had a slightly leak a few years ago to fix it they fitted a new clip and tightened. the drop in performance was quite small though, probably picked up the problem early on before it got any worse.

i have fixed the power loss at 3K. i serviced the car 1 week ago (my self not dealers). according the service menu i didn't need a airfilter. after changing the oil and pollen filter i had a look at the airfilter which was er full of crap. i'm not sure when the air filter was last replaced since its always been serviced at the dealers i will check my service records tonight. i hovered out as much of the dust and dirt as possible and refitted. to my suprise the powerloss has disappeared! going to fit a new airfilter this evening though.

also of interest changing the oil has made a huge difference, i had done just under 13K since the previous service and for the last 4K miles i have noticed the engine had got louder and started to sound more like a diesel. changing the oil has made the engine quieter and much more responsive.

NST

Pittersuk

Original Poster:

144 posts

119 months

[news] 
Monday 14th April 2008 quote quote all
mmmm it does need a service, i now have the oil light flickering on and off when i use the accelerator?

NST

1,482 posts

128 months

[news] 
Tuesday 15th April 2008 quote quote all
Pittersuk said:
mmmm it does need a service, i now have the oil light flickering on and off when i use the accelerator?
i'd check the oil level! if its low top up !

Pittersuk

Original Poster:

144 posts

119 months

[news] 
Tuesday 15th April 2008 quote quote all
This happened a few months ago, and i liffled the oil up and it just keeps happening, seems to happen if i drive the car hard!

NST

1,482 posts

128 months

[news] 
Tuesday 15th April 2008 quote quote all
Pittersuk said:
This happened a few months ago, and i liffled the oil up and it just keeps happening, seems to happen if i drive the car hard!
my car definitely goes through oil if i drive it hard, doesn't use any if i drive with alittle more consideration.

Pittersuk

Original Poster:

144 posts

119 months

[news] 
Wednesday 16th April 2008 quote quote all
filled up oil last nite oil light is still on! ?????????????

NST

1,482 posts

128 months

[news] 
Thursday 17th April 2008 quote quote all
Pittersuk said:
filled up oil last nite oil light is still on! ?????????????
time to get the car checked out! good luck!
Reply to Topic