PistonHeads.com Forum

Revs at Idle

Author
Discussion

Twonk!

Original Poster:

47 posts

113 months

Saturday 5th September 2009
quotequote all
Hi all,

I have a Sagaris and was just wondering what the normal revs should be when the car is idle. Currently, mine is around 6-700, but can dip as low as 400. When this happens, it feels as though the engine's about to stall. An ideas what the problem, if any, could be?

Thanks, Matt

Tuscanuwe

315 posts

113 months

Saturday 5th September 2009
quotequote all
Adjust your throttle pods, if o.k.
Adjust your tappet clearance.

When was last service?

Uwe

Don1

12,661 posts

126 months

Saturday 5th September 2009
quotequote all
Mine is the same, going in for service in the not too distant future...

Twonk!

Original Poster:

47 posts

113 months

Sunday 6th September 2009
quotequote all
Thanks for the replies. Last service was 5 weeks ago, 12K... Obviously, I'll get it checked out by a garage, but just wanted to check if it was serious!

KillerJim

941 posts

121 months

Monday 7th September 2009
quotequote all
I always get my idle set to 1100 at service, it might seem a little high but given about 8 weeks of driving and will be around 950 hot - and should last until the next servicing (probably drops to 800 rpm around then)

At 600rpm, turning on air-con may stall the car at idle.
Advertisement

supercrispy

76 posts

118 months

Monday 7th September 2009
quotequote all
Dipping to 400 may also give you an oil pressure problem, I would get this adjusted to 950-1050 asap. There is an adjuster between two of the throttle bodies near where the cable connects to them. Quite easy to do with small spanner and hex key.

pete

1,215 posts

202 months

Monday 7th September 2009
quotequote all
Same for me - mine is set to around 700 hot idle, but with AC on it drops down to 500 and the the oil pressure dips alarmingly when it's really hot. I'd set it up around 8-900 to be on the safe side.

Pete

scooterscot

137 posts

126 months

Wednesday 9th September 2009
quotequote all
Idle speed hot should be about 950 rpm

RiddleMcFiddle

192 posts

93 months

Thursday 17th September 2009
quotequote all
Mine sits at 700rpm dead, with the odd flick to 600 for a split second and holds 16-17psi oil pressure.

It dips to 500rpm with AC on and oil pressure 8-11psi.

I will also adjust mine up, a little more oil pressure at idle works wonders to lube the top end.

smile

VARLEYHYD

2,242 posts

125 months

Thursday 17th September 2009
quotequote all
RiddleMcFiddle said:
Mine sits at 700rpm dead, with the odd flick to 600 for a split second and holds 16-17psi oil pressure.

It dips to 500rpm with AC on and oil pressure 8-11psi.

I will also adjust mine up, a little more oil pressure at idle works wonders to lube the top end.

smile
Reset throttle on diagnostics first though, before setting to 950rpm

g smile

RiddleMcFiddle

192 posts

93 months

Friday 18th September 2009
quotequote all
Ah good tip.

Didnt know that so thanks.

PS. emailed you about workshop manual.

smile

520UXL

71 posts

158 months

Monday 15th March 2010
quotequote all
How's this adjusted on a Tuscan? My cars just come back from a 12k service and still won't idle from cold. Is this something that I can do myself?

G20RG B

2,576 posts

149 months

Monday 15th March 2010
quotequote all
520UXL said:
How's this adjusted on a Tuscan? My cars just come back from a 12k service and still won't idle from cold. Is this something that I can do myself?
I would get back in touch with the garage who serviced your car, It needs adjusting and the garage should do this after all you did pay them to service your car that includes setting it up properly..


Robertjp

2,279 posts

143 months

Tuesday 16th March 2010
quotequote all
VARLEYHYD said:
Reset throttle on diagnostics first though, before setting to 950rpm


g smile
Should you reset afterwards as well? Wont 'apparent' idle (as read on the TP) be at slightly more than 15.6% if you reset then adjust?

I had a couple of head scratching moments on this when i installed my throttle bodies.

The roller bearing'd TB's change the idle as they get hot, 700rpm when cold then 950ish when Hot, so obviously i reset the throttle position once hot.


Edited by Robertjp on Tuesday 16th March 12:39


Edited by Robertjp on Tuesday 16th March 12:40

Robertjp

2,279 posts

143 months

Tuesday 16th March 2010
quotequote all
G20RG B said:
520UXL said:
How's this adjusted on a Tuscan? My cars just come back from a 12k service and still won't idle from cold. Is this something that I can do myself?
I would get back in touch with the garage who serviced your car, It needs adjusting and the garage should do this after all you did pay them to service your car that includes setting it up properly..
Agreed, they either havent adjusted the tappets correctly (very poor) or they havent balanced properly (poor) or havent set the idle position properly (20 minute job). If you cant be bothered to go back there, you have to take the bonnet off and there is an adjuster and lock nut between TB 3 and 4 (central TB's). If it were me i would want to understand why it isnt idling properly after a 12k service.

-Jamie-

175 posts

106 months

Saturday 20th March 2010
quotequote all
should be around 850 on hot idle, depending if u have A/C. When the A/C is on it tends to drop about 80-100rpm's.